Εάν ποτέ υποθέσατε ότι το παλαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου βρίσκεται στην Ευρώπη ή την Κίνα, τότε ξανασκεφτείτε το επειδή δεν βρίσκεται εκεί. Το παλιότερο πανεπιστήμιο στη Γη είναι στο Μαρόκο. Γνωστό ως Al-Qarawiyyin, το πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 859 μ.Χ. από μια νεαρή πριγκίπισσα από την Τυνησία, την Fatima al-Fihri.

Το πανεπιστήμιο έχει αναγνωρισθεί από την UNESCO και τα Βραβεία Guinness ως το αρχαιότερο πανεπιστήμιο που υπάρχει έως σήμερα, συνεχώς λειτουργικό όπως επίσης το πρώτο ίδρυμα που εξέδωσε εκπαιδευτικά πτυχία. Βρίσκεται στην πόλη Fes, η οποία ήταν κάποτε κυρίαρχο πνευματικό και εκπαιδευτικό κέντρο του Μουσουλμανικού κόσμου.

Το “madrasa” (όπως λέγεται το εκπαιδευτικό ίδρυμα στα Αραβικά) αρχικά προοριζόταν να εστιάσει στη θρησκευτική διδασκαλία και στην απομνημόνευση του Κορανίου αλλά αργότερα επεκτάθηκε στη διδασκαλία καλλιγραφίας, Αραβικής γραμματικής, Σουφισμού, ιατρικής, μουσικής και αστρονομίας. Το πανεπιστήμιο, στις απαρχές του, προσέλκυσε μερικούς από τους πιο αξιόλογους δασκάλους της εποχής. Επίσης έχει δεχτεί πολλές αιτήσεις από διαφορετικά μέρη του Μαρόκο, της Ισλαμικής Δυτικής Αφρικής όπως επίσης της Μουσουλμανικής Κεντρικής Ασίας, γι’ αυτό το σχολείο υιοθέτησε μια αυστηρή διαδικασία επιλογής. Μερικές από αυτές τις συνθήκες τις συναντάμε μέχρι και σήμερα. Για παράδειγμα, οι μαθητές που υποβάλλουν αίτηση για να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο πρέπει να έχουν απομνημονεύσει όλο το Κοράνι εάν θέλουν να ληφθεί υπόψιν η αίτησή τους.

 

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ:

https://face2faceafrica.com/article/the-oldest-university-is-in-africa-and-was-founded-by-a-woman